Verzorging

Verzorging

Één rat is geen rat


Net zo sterk als dat de ''normale'' ratjes zeer sociale groepsdieren zijn, zijn dwergratten dat ook. Het is dan ook ten zeerste aangeraden ze per twee of toch nog liever met meer te houden (van hetzelfde geslacht!). De ervaring en feedback van mensen heeft geleerd dat uit hoe meer het groepje ratten bestaat, des te makkelijker het houden van ratjes eigen wordt. Dit omdat ze echt een hele mooie groepsdynamiek ontwikkelen. Het is niet enkel heel fijn voor de ratjes zelf, maar als eigenaar ook enorm leuk om naar te kijken en deel van uit te maken!

Kunnen dwergjes met normale ratten gehuisvest worden?


Deze vraag is niet eenduidig met ja of nee te beantwoorden. Dit is zeer sterk afhankelijk van de achtergrond en karakter van de individuele ratten. Niet alle fokkers letten even sterk op koppelbaarheid van ratten, en ook degene die daar wel enorm hun best op doen kunnen wel eens missen. Immers blijven dieren, dieren en hebben ze net als ons hun eigen karakter en levenservaring die hun mee vormt. 

Voeding


Dwergratten mogen alle voeding hebben die ook bestemd is voor standaard ratten, er zijn geen speciale gevoeligheden of intoleranties bekend. Omdat dwergjes gemiddeld een heel pak actiever zijn van nature mogen zij wel hun gehele leven dierlijke eiwitten hebben zonder problemen. Er moet in dat opzicht niet speciaal op hun dieet gelet te worden. Wel kunnen sommige aanleg hebben tot obesitas als ze ouder worden, hiervoor wordt best gewaakt. 

Het verblijf 


Het verblijf voor een groep dwergratten dient aan dezelfde (minimum) voorwaarden te doen als voor gewone ratten. Een terrarium, mits voldoende geventileerd, kan hier ook geschikt voor zijn. Ook deze moet aan de minimum vereisten van maat voldoen. Met tralies kooien moet gelet worden op de afstand tussen de tralies, deze is best maximaal 1 cm al wordt er ook zonder problemen gewerkt met een afstand van 1,3 cm. Er zijn verschillende ontsnap ervaringen met een tralieafstand van 1,5 cm dus dat kan het beste vermeden worden (hoewel als je een groepje van  volwassen dwergen hebt dit wel gaat, arbitrair vanaf 100 gram gewicht moet dit veilig gaan). Verder hebben traliekooien bij voorkeur horizontale spijlen omdat dit het klimmen vergemakkelijkt. Terrariums en gelijkende verblijven moeten voldoende gevuld zijn ook om klimmen en klauteren mogelijk te maken. Sowieso geldt; een verblijf kan haast nooit vol genoeg! Wees creatief (google is your best friend!), een groot budjet is geen noodzaak hiervoor.  


De minimum voorwaarden kort opgelijst;

  • 80 cm x 50 cm x 60 cm, groter is altijd beter!
  • Goede ventilatie 
  • ≤ 1,3 cm tralieafstand 

  • Per 50 liter inhoud, mag er één dwergje gehuisvest worden

Bodembedekking


Ook dwergratjes hebben gevoelige longen. Hierom wordt best een zo stof vrij mogelijke bodembedekking voor hun gebruikt. Dit kan van allerhande materiaal zijn, fleece, papier, karton, beukensnippers, grove (!) houtkrul en zo nog veel meer! Als eigenaar ga je moeten ontdekken wat voor jullie specifieke situatie het fijnste werkt, er is hier (mits zo min mogelijk stof natuurlijk en op het gepaste moment schoongemaakt en ververst) geen goed of fout in. Daarom dat de meningen zo enorm verdeeld erover zijn. 

Zindelijkheid


Ratten zijn eventueel (gedeeltelijk) zindelijk te maken, al hebben lang niet alle ratjes oren naar helaas. Een goede start tot zindelijkheidstraining is een apart (hoek)toiletje met een andere bodembedekking dan in het algemene gedeelte en hier een platte, gladde steen inleggen. Deze steen zal het plassen op deze plaats stimuleren. Daarnaast ruimt men de drolletjes die doorheen het verblijf gelegd worden op en legt men er een aantal in het ''WC'tje''. Sommige ratjes zullen deze zindelijkheid direct mee oppakken en voortzetten, anderen hebben wat langer nodig of leren het helaas nooit. 

Wat als je dwergje ziek is?


Ook dwergjes kunnen helaas wel eens ziek zijn, denk aan een oorinfectie, verwonding of abces. Hiervoor vraag je het best raad bij een ratkundige dierenarts bij je in de buurt. Probeer al een geschikt persoon op het oog te hebben voor je je nieuwe maatjes mag ontvangen, je weet namelijk nooit hoe snel het helaas al nodig kan zijn. Indien je geen bereik krijgt met je dierenarts neem je best contact op met de fokker van je ratjes. Zij weten door ervaring vaak wat je in de tussen tijd kunt doen alvast met je ratje of kunnen je geruststellen dat even wachten niet erg is. 

Dwergen; hoe doe je introducties met ze?


Nog een enorm fijn voordeel aan dwergjes, normaal zijn ze enorm gemakkelijk met koppelen. Jong, oud, dik of dun het gaat allemaal super soepeltjes samen. Dwergen vinden standaard formaat ratten vaak GEWELDIG! Ze rijden graag op hun rug mee de kooi rond en gebruiken ze als XL kussen, een aandoenlijk gezicht. Helaas denken niet alle normale ratjes hier hetzelfde over, lang niet allemaal pikken ze het drukke, speelse gedrag van dwergen en kunnen flink uithalen. De dwergjes zullen dan altijd het onderspit delven met mogelijks de dood tot gevolg. Ga hierom altijd in beraad met de fokker(s) van ratten, en jezelf, of het mixen van groot en klein wel een goed idee is in jouw specifieke situatie.

Dwergen en het gezin


Dwergratjes zijn super geschikt voor het gehele gezin, jong en oud. Belangrijk wel bij (jonge) kinderen of voor mensen met een beperkte of verstoorde motorische functie is dat zij goed begeleid worden. Ratten in het algemeen zijn enorm gemakkelijke gezinsdieren. Ze zijn net wat minder veeleisend dan een hond en nemen ook minder plaats in (al kun je het natuurlijk allemaal zo gek maken als je wil!). Daarnaast zijn ze ook overdag actief, het is super leuk om te zien wat ze zoal aan het ondernemen zijn. Daarnaast zijn ze erg slim en kun je ze met genoeg geduld en lekkers ook kunstjes aanleren. Een nadeel is natuurlijk wel dat ze relatief kort leven wat voor kinderen vooral soms erg moeilijk kan zijn. 


Dwergen en andere huisgenoten


Door hun sociale en nieuwsgierige natuur zijn dwergjes enorm ondernemend. Ze zitten overal met hun neus bovenop en willen niks missen, al heb je natuurlijk ook wat rustigere of meer gereserveerde erbij zitten. Vanwege hun karakter en gebrek aan formaat is het daarom wel aangeraden op te passen met andere huisdieren. Zelf zijn ze zeer tolerant, maar andere dieren niet altijd naar hun. Laat verschillende diersoorten hierom nooit met elkaar alleen achter en pas ten alle tijden zeer goed op. Blijf observeren, ken je dieren, hun grenzen en wees waakzaam.