Dwergratjes

Dwergratjes

Wat zijn dwergratjes?


Dwergratten, zijn zoals de naam wellicht al wel doet vermoeden, kleine ratten. Nu is ''kleine'' rat wel iets te kort door de bocht genomen en niet helemaal correct. Dwergjes hebben een recessieve gen mutatie die normaal/standaard formaat ratten zoals we gewoonlijk kennen, niet hebben. Deze mutatie zal zijn uitwerking hebben op het zogenaamde groeihormoon, dit is verminderd aanwezig doordat het verminderd aangemaakt zal worden in de hypofyse. Als embryo en na de geboorte ontwikkelen ratten door schildklier hormonen. Vanaf 2 weken leeftijd zal dit langzaam overgenomen worden door het groeihormoon. Door het terkort aan groeihormoon bij de dwergen zullen zij niet verder ontwikkelen in gestalte dan een ritten van enkele weken. 

Waar komen ze vandaan?


Er zijn in laboratoria verschillende genetische varianten van dwergratten naar voren gekomen. Degene waar wij mee te maken hebben(SDR-spontaneous dwarf rat) zijn spontaan in een laboratorium kolonie gevonden van de Sprague Dawley ratten in 1977 van Morishita Farmaceuticals. De mutatie is een puntmutatie die we vinden in het gen voor groeihormoon, dit gen ligt op chromosoom nummer 10. 

Hoe groot zijn ze?


Gemiddeld zullen dwergratten ongeveer 1/3e van het formaat worden van een standaard rat. Dit komt gemiddeld neer op een 100-120 gram voor zowel de dames als de heren. Wel zijn er zeker uitschieters onder en boven dat gemiddelde (van zo klein als 50 tot zo groot als 200 gram). Een gemiddelde dwergrat is net wat groter dan een goed gefokte showmuis. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen in uiterlijk?


Van bouw zijn dwergratten vrij gelijkaardig aan de standaard. Wel zijn er verschillen zichtbaar voor de oplettende kijker. De voetjes en staart zijn in proportie kleiner dan die van hun grote broers en zussen. De ogen daarentegen lijken in proportie juist weer groter. 


Alle mogelijke typen van vacht, kleur, markeringen, uitmonstering en oorstand die we vinden bij het standaard formaat rat zijn ook mogelijk bij de dwergjes.Hoe staat het met de gezondheid?


Dwergratjes zijn even gezond als standaard ratten. Ze zijn niet meer of minder ziek of gevoelig aan ziekte dan anders. Wel is er wetenschappelijk bewijs dat dwergen minder gevoelig zijn aan het ontwikkelen van tumoren en de praktijk staaft dit. Er zijn maar enkele gevallen bekend van tumor ontwikkeling bekend bij dwergjes. Dit zijn echt zeer extreme uitzonderingen (een studie die chemisch tumoren induceerde bij ratten zagen dat per gewone rat er 4 tumoren ontwikkelden en dit maar 0.21 tumor was per dwergrat). In een studie waarbij men vrouwelijke SDR vergeleek met het standaard formaat van Sprague Dawley ratten bleken zij minder gevoelig te zijn aan het ontwikkelen van mamma tumoren. Ook zijn er studies gedaan die de levensverwachting vergeleken van dwergen en niet-dwergen. Hieruit kwam bij de ene studie naar voren dat dwergen gemiddeld 38% langer leefden en bij de andere studie dat mannetjes een 20 tot 40% hogere levensverwachting hadden en vrouwtjes 10 tot 20%. 

Hoe is het karakter van een dwergrat?


Ondanks dat het groeihormoon an sich geen invloed zou moeten hebben op de hersenontwikkeling en daarmee dus het gedrag, zijn dwergratten vaak wat ''kinderlijk'' van gedrag. Net als rittens zijn ze lief, aanhalig, mens gericht, druk en zeer speels. Ze zijn vrij brutaal en durven heel de wereld aan! Nu, dit is een gemiddelde. Net als mensen heeft elk dwergje zijn eigen karakter, persoonlijkheid en eigenaardigheden. Veel valt en staat met de fokmethode van de rattery alsook de socialisatie van de rittens. Dit is niet anders zoals bij de standaard formaat ratten. 


De voor- en nadelen op een rijtje;


  • Gemiddeld langer leven
  • Nauwelijks tumor gevoelig 
  • Speels en actief
  • Geen gemiddelde karakter verschil tussen man en vrouw
  • Geen geurverschil tussen man en vrouw
  • Ruiken minder sterk dan een standaard formaat rat 
  • Klein formaat, niet geschikt dus als je van XL ratten houdt
  • Vaak een fractie duurder in aanschaf dan een standaard rat
  • Mits begeleiding uiteraard ook zeker geschikt voor kinderen/gezin
  • Ratten in het algemeen kunnen, mits goede voorbereiding, gerust een weekendje thuis blijven als je op vakantie bent